Festival súHRADnice je tento rok zameraný na 20 rokov v UNESCO

09.08.2013 Levoča

Levoča 9. augusta (TASR) – Slovenské národné múzeum - Spišské múzeum v Levoči už po štvrtýkrát organizuje medzinárodný festival súHRADnice. "Ide o prezentáciu správcov kultúrnych a prírodných pamiatok ako hradov, ruín, kaštieľov, zámkov či múzeí," informovala Dáša Pavúková Uharčeková zo Spišského múzea.
Každý ročník sa koná s iným podtitulom a inou základnou témou. Keďže v tomto roku si na Slovensku pripomíname 20. výročie zápisu prvých lokalít do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, je nosnou témou práve 20 rokov v UNESCO.
"V tomto ročníku prijal ponuku na spoluprácu a partnerstvo pri organizovaní aj Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dnes krátko pred 10. hodinou sa pri tejto príležitosti začína medzinárodná konferencia s témou 20 rokov v UNESCO s tromi nosnými okruhmi. Prvým je minulosť, súčasnosť a budúcnosť lokalít, ďalším je komunikácia a spolupráca a tretím okruhom je prezentácia a ochrana," vymenúva Pavúková Uharčeková. Táto medzinárodná konferencia sa koná v historickej radnici v Levoči.
Druhá časť festivalu, ktorá sa uskutoční v sobotu 10. augusta, je zameraná na kultúrnu prezentáciu na Spišskom hrade ako jediného hradu na Slovensku zapísaného na zoznam UNESCO. "Od 13. hodiny sa na Spišskom hrade otvorí desaťhodinový nepretržitý maratón historického šermu, dobovej hudby a tanca, či divadelných predstavení. Spestrením bude bublinová šou Matěja Kodeša z Prahy, bubenícke a kaukliarske workshopy, dobové tábory a ukážky života v nich či spišská hradná kuchyňa," dodáva Pavúková Uharčeková.
Vyvrcholením programu bude divadelné predstavenie Michelangelo v podaní Teatro colorato z Bratislavy a nočná ohňová šou. V programe sa predstaví viac ako 200 účinkujúcich z Česka, Poľska a Slovenska. Vstupné na Spišský hrad je v tento deň nezmenené.
 

Vyberte región